Zgodovina

Godbeniki v Laškem so dolgo v sebi skrivali željo, da bi jih na nastopih spremljale mažorete.

Med leti 1989 in 1999

V letu 1989 so se želje Laške pihalne godbe začele uresničevati. Ledino je s 16. mažoretami zaorala Majda Marguč. Decembra 1989 so se dekleta prvič predstavila na občinskem dvorišču v Laškem, leto dni kasneje pa je začela vaditi že druga skupina mažoret. V prvih desetih letih so mažorete zabeležile preko 250 nastopov, večinoma za promocijo Pivovarne Laško. V tem obdobju so začele izvajati vaje korakanja skupaj z Laško pihalno godbo.

Leta 1997 pa so se tudi vključile v Zvezo mažoret Slovenije, kjer so že kmalu začele s tekmovalnimi koraki.

Leta 1998 so prvič tekmovale na državnem tekmovanju v Radečah, kjer je skupina junior osvojila prvo mesto in se uvrstila na evropsko tekmovanje v Ljubljani, kjer so bile uvrščene na 2. mesto.

V letu 1999 so mažorete tekmovale na prvem evropskem tekmovanju zveze EMA v Zagrebu in osvojile 13. mesto.

Med leti 1999 in 2009

Prvo državno tekmovanje Mažoretne in twirling zveze Slovenije je bilo leta 2001 v Radečah. Laščanke so v kategoriji junior posegle po najvišji stopnički, v naslednjih dveh letih pa so si na državnih tekmovanjih prisvojile drugo mesto.

Niz naslovov državnih prvakinj v kategoriji senior se je začel leta 2004 v Logatcu, saj so zatem še štirikrat zapored osvojile zlato medaljo. Vrstila so se tudi evropska tekmovanja. Laščanke so obiskale Češko, Veliko Britanijo, se mudile na Poljskem in Slovaškem, ki je pomenila prelomnico: skupina senior je v Bratislavi osvojila peto mesto, kar je vse do takrat pomenilo najboljšo uvrstitev katerekoli slovenske ekipe v tej kategoriji. Uspeh so nato ponovile še trikrat.

Leta 2009 so pobegnile petemu mestu in v francoskem mestu Fouras priplesale takoj za najboljšimi tremi. Skupaj z Laško pihalno godbo so mažorete opravile številne nastope in gostovanja, med drugim štirikrat na priznanem festivalu Muzik Parade v Nemčiji. Sodelovale so tudi pri precej televizijskih oddajah.

Pri trenerskem in plesnem delu so v tem obdobju pomagale Barbara Mulej, Alenka Korun in Špela Medved.

Med 2009 in 2014

Po dvajsetih letih je mentorstvo skupine prevzela Vesna Kovač. Mažorete so še vedno večino nastopov in gostovanj opravile skupaj z Laško pihalno godbo, večkrat pa so nastopale tudi samostojno; leta 2011 so tako opravile gostovanje v Rimu, skupaj z mažoretami iz Zagreba.

Obdobje naslednjih petih let so najbolj zaznamovali rezultatski dosežki. Po treh zaporednih zmagah senior skupine na državnih tekmovanjih, se ji je leta 2013 na zmagovalnem odru pridružila skupina kadet – obe sta osvojili 2. mesto. V letu 2014 sta prvič obe skupini v hudi konkurenci osvojili naslov državnih prvakinj.

Od leta 2011 dekleta osvajajo odličja tudi na evropskih tekmovanjih; v Zagrebu sta si bron v kategoriji duo senior priplesali Katarina Novak in Maruša Šantej, naslednji dve leti pa v isti kategoriji Anja Krašek in Katarina Lapornik.

Najbolj pa so dekleta ponosna na srebrno medaljo skupine senior iz leta 2012, ki velja za najboljšo uvrstitev slovenske ekipe v tej kategoriji. Odličju so v septembru 2014 dodala še bron v isti kategoriji, solistka Špela Rezec pa je postala evropska podprvakinja med juniorkami.

Leta 2013 je odgovornost mentorstva prevzela Sabina Seme, medtem ko so se kot trenerke mlajših skupin poleg Sabine Seme zvrstile tudi Tamara Zajc, Anja Krašek, Maruša Šantej in Maša Dečman.

Med 2014 in 2019

Priložnost za gostovanje je v letu 2015 doletela tudi junior skupino, ki je skupaj z godbo obiskala mesto Pecs na Madžarskem.

Leta 2016 je mažorete skupaj z godbo k sodelovanju povabila zmagovalka EME 2016 ManuElla, s katero so posneli predstavitveni video za Evrovizijo 2016. Leto je zagotovo najbolj zaznamovalo gostovanje na enem največjih mednarodnih festivalov vojaških in promenadnih orkestrov na svetu, in sicer na festivalu Spasskaya Tower v Moskvi leta 2016. Skupaj z godbo so dekleta opravila vsakodnevne nastope in večerne show programe, kjer jih je 10 dni zapored občudovalo preko 7500 ljudi.  V celotnem času festivala si je njihove nastope ogledalo kar več kot 100.000 ljudi.

Mažorete Laško so tudi ene od ustanoviteljic Mažoretne zveze Slovenije, ki aktivno deluje od leta 2015 in je priznana kot krovna zveza za mažoretno dejavnost v Sloveniji.

Skupaj z Mažoretno zvezo Slovenije je leta 2017 Kulturno društvo Laška pihalna godba organiziralo državno tekmovanje v Laškem, istega leta pa prav tako gostilo tudi evropsko tekmovanje zveze EMA, kjer so Zelene rakete, kot mažoretam že vrsto let pravijo podporniki, ponovno stale na zmagovalnem odru in tako Laškemu ponovno priplesale bronasto evropsko medaljo. Leto 2018 je bilo prav tako tekmovalno obarvano – na državnem prvenstvu v Brežicah so na stopničkah z bronastimi medaljami okoli vratu ponovno stale tako kadetinje, kot tudi seniorke. Obe skupini sta se v oktobru odpravili tudi na evropski pokal ADA na Ohrid. Senior skupina je dokazala svojo premoč nad tekmicami in si priplesala titulo vice-prvakinj evropskega pokala v najelitnejši kategoriji. V kategoriji solo junior pa je Timeja Stožir osvojila 1. mesto. Prvič v zgodovini Mažoret Laško so si v hudi konkurenci bronasto medaljo na evropskem pokalu priplesale tudi kadetinje.

V letu 2017 so na povabilo mažoret Sonta skupaj z bobnarji gostovale v Apatinu v Sribiji na prireditvi Apatinske ribarske večeri. Skupaj z godbo so bile leta 2017 in 2018 tudi del prireditve Vinkovačke jeseni.

Po skoraj desetletju uspešnega vodenja senior skupine je leta 2018 Anja Podkrižnik predala trenersko taktirko Neji Lapornik, ki je kasneje postala tudi predvodnica senior skupine.

Septembra 2019 so se skupaj z Laško pihalno godbo ponovno odpravile na drug konec sveta, na 30. Turistični festival v Šanghaj na Kitajskem. Gre za enega največjih festivalov na Kitajskem, kjer si je njihove nastope tekom gostovanja ogledalo več kot 8 milijonov ljudi.

Trenutno v sekciji Mažoret Laško pleše več kot 70 deklet, ki so razdeljene v štiri starostne skupine – cici, kadet, junior in senior. Trenerka kadetinj je Iris Polutnik, juniorke uči Valerija Jakopič, pri delu pa jima pomaga Katarina Lapornik. Trenerka  senior skupine je Neja Lapornik. Trenerka najmlajših mažoret in vodja Mažoret Laško je Sabina Seme.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate brošuro izdano ob 30. obletnici Mažoret Laško.

Brošura-30 let Mažoret Laško