Zgodovina

Godbeniki v Laškem so dolgo v sebi skrivali željo, da bi jih na nastopih spremljale mažorete.

IMG_1521m

Med leti 1989 in 1999

V letu 1989 so se želje Laške pihalne godbe začele uresničevati; ledino je s 16. mažoretami zaorala Majda Marguč. Decembra 1989 so se dekleta prvič predstavila na občinskem dvorišču v Laškem, leto dni kasneje pa je začela vaditi že druga skupina mažoret. V prvih desetih letih so mažorete zabeležile preko 250 nastopov, večinoma za promocijo Pivovarne Laško. V tem obdobju so začele izvajati vaje korakanja skupaj z Laško pihalno godbo.

Leta 1997 pa so se tudi vključile v Zvezo mažoret Slovenije, kjer so že kmalu začele s tekmovalnimi koraki.

Leta 1998 so prvič tekmovale na državnem tekmovanju v Radečah, kjer je skupina junior osvojila prvo mesto in se uvrstila na evropsko tekmovanje v Ljubljani, kjer so bile uvrščene na 2. mesto.

V letu 1999 so mažorete tekmovale na prvem evropskem tekmovanju zveze EMA v Zagrebu in osvojile 13. mesto.

Med leti 1999 in 2009

Prvo državno tekmovanje Mažoretne in twirling zveze Slovenije je bilo leta 2001 v Radečah. Laščanke so v kategoriji junior posegle po najvišji stopnički, v naslednjih dveh letih pa so si na državnih tekmovanjih prisvojile drugo mesto.

Niz naslovov državnih prvakinj v kategoriji senior se je začel leta 2004 v Logatcu, saj so zatem še štirikrat zapored osvojile zlato medaljo. Vrstila so se tudi evropska tekmovanja. Laščanke so obiskale Češko, Veliko Britanijo, se mudile na Poljskem in Slovaškem, ki je pomenila prelomnico: skupina senior je v Bratislavi osvojila peto mesto, kar je vse do takrat pomenilo najboljšo uvrstitev katerekoli slovenske ekipe v tej kategoriji. Uspeh so nato ponovile še trikrat.

Leta 2009 so pobegnile petemu mestu in v francoskem mestu Fouras priplesale takoj za najboljšimi tremi. Skupaj z Laško pihalno godbo so mažorete opravile številne nastope in gostovanja, med drugim štirikrat na priznanem festivalu Muzik Parade v Nemčiji. Sodelovale so tudi pri precej televizijskih oddajah.

Pri trenerskem in plesnem delu so v tem obdobju pomagale Barbara Mulej, Alenka Korun in Špela Medved.

CAM02600

Med 2009 in 2014

Po dvajsetih letih je mentorstvo skupine prevzela Vesna Kovač. Mažorete so še vedno večino nastopov in gostovanj opravile skupaj z Laško pihalno godbo, večkrat pa so nastopale tudi samostojno; leta 2011 so tako opravile gostovanje v Rimu, skupaj z mažoretami iz Zagreba.

Obdobje naslednjih petih let so najbolj zaznamovali rezultatski dosežki. Po treh zaporednih zmagah senior skupine na državnih tekmovanjih, se ji je leta 2013 na zmagovalnem odru pridružila skupina kadet – obe sta osvojili 2. mesto. V letu 2014 sta prvič obe skupini v hudi konkurenci osvojili naslov državnih prvakinj.

Od leta 2011 dekleta osvajajo odličja tudi na evropskih tekmovanjih; v Zagrebu sta si bron v kategoriji duo senior priplesali Katarina Novak in Maruša Šantej, naslednji dve leti pa v isti kategoriji Anja Krašek in Katarina Lapornik.

Najbolj pa so dekleta ponosna na srebrno medaljo skupine senior iz leta 2012, ki velja za najboljšo uvrstitev slovenske ekipe v tej kategoriji. Odličju so v septembru 2014 dodala še bron v isti kategoriji, solistka Špela Rezec pa je postala evropska podprvakinja med juniorkami.

Leta 2013 je odgovornost mentorstva prevzela Sabina Seme. Pri trenerskem delu so pomagale Anja Podkrižnik, Anja Krašek in Maruša Šantej.

Mažorete 2014

Leto 2014

Trenutno v sekciji Mažoret Laško pleše 60 deklet, ki so razdeljene v tri starostne skupine – kadet, junior in senior. Trenerka kadet skupine je Maša Dečman, trenerka junior skupine je Sabina Seme, trenerka senior skupine je Anja Podkrižnik. Mentorica skupine je Sabina Seme.