Zgodovina

Ustanovitelj Franc Klepej

Franc Klepej iz Harja je po vrnitvi iz Francije leta 1862 ustanovil v laškem trgu godbo na pihala. Takrat je bil star 28 let in si je v desetih letih igranja v francoski vojaški godbi in opernih orkestrih nabral obilo izkušenj ter znanja, tako da je bil njegov kapelniški nastop že v začetku uspešen. Igrali so ob cerkvenih in drugih praznikih, v procesijah, na veselicah in ljudskih shodih – in kar tako iz veselja, da so jim ljudje prisluhnili.

Prva godba v Laškem 1884

Prva godba v Laškem na delavski praznik leta 1884 na Marija Gradcu

Drugi kapelniki

Vse od takrat naprej se je v godbi zvrstilo mnogo kapelnikov: Franc Klepej, Josip Windisch, Franc Ropret, Franc Kemr, Ernest Kvartič, Franc Ropret, Alojz Covnik, Ivan Povše, Anton Rojko, Ivan Medved, Gašper Salobir.

Pivovarna Laško prevzame pokroviteljstvo

Prelomno leto godbe pa je leto 1985, ko je pokroviteljstvo nad godbeniki prevzela Pivovarna Laško. Zaradi finančne pomoči je bil omogočen hitrejši napredek godbe, število nastopov se je močno povečalo in tudi kadrovsko je postala Laška pihalna godba vse bolj okrepljena.

Pivo in cvetje 1986

Pivo in cvetje 1986

Glasbena šola

Za napredek do ene izmed najvidnejših slovenskih godb lahko štejemo tudi Glasbeno šolo Radeče z podružnico v Laškem, ki z vsako generacijo mladih nadobudnih glasbenikov krepijo godbo.

Po letu 2002

Tako kot v tistem obdobju celotna Slovenija, je ob začetku novega tisočletja cvetela tudi godba. Spisali so ogromno lepih zgodb, za vedno pa jim bo v spominu ostalo navijanje na rokometnih tekmah – leta 2004 so se skupaj z RK Celje Pivovarna Laško veselili naslova evropskih prvakov!

Število članov je narastlo na preko 70 članov. Posledično je narastlo število nastopov, na preko 60 na leto. Na ta način je rastla tudi kvaliteta. V samo nekaj letih je godba pod vodstvom Ivana Medveda skočila iz najnižje v najvišjo, koncertno tekmovalno skupino, kamor se je uvrstila prav na tekmovanju v Laškem, leta 2008.

Dirigentsko paličico je prevzel Gašper Salobir

Istega leta se je Medved poslovil, dirigentsko paličico pa je predal sedanjemu dirigentu, mlademu Gašperju Salobirju. Kvaliteta igranja je še narastla in godba je osvojila kar nekaj nagrad na festivalih in tekmovanjih, med drugim 1. mesto v Ormožu na festivalu Vinka Štrucla, v Splitu na festivalu orkestrov iz srednje Evrope in pa srebrno plaketo v koncertni težavnostni skupini, ko so organizirali tekmovanje leta 2012 v Laškem.

IMG_1099 - Rok Dezelak RD2

Dirigent Gašper Salobir

Miha Dregan je prevzel predvodniško palico

V veliko pomoč je bil dirigentu Miha Dergan, ki je pomagal pri organizaciji in prevzel predvodniško palico. Za namene gostovanj po tujini, predvsem Nemčiji in Avstriji, pa tudi Hrvaški, Franciji in Italiji, se je društvo posvetilu tudi »show« programu in korakanju ali kot godbeniki radi rečejo – maširanju. Igranje koračnic jim je dobro šlo in okrepljeni z mažoretami so še vedno aktualni državni prvaki v korakanju, s »show-i« pa zabavajo množice gledalcev in poslušalcev doma in v tujini.

Leta 2012 je društvo obeležilo 150-letnico delovanja

150 Laške pihalne godbe

150 let Laške pihalne godbe