ZAČETEK LETA V ZNAMENJU BOBNARJEV, MESEC MAJ OBELEŽUJEMO S TEKMOVANJI ZA GODBENIKE IN MAŽORETE

Mesec maj je, kot vemo, mesec ljubezni. Za člane Kulturnega društva Laška pihalna godba pa bo ta mesec predvsem v znamenju kulture. Po uspešno izvedenem božično-novoletnem koncertu v mesecu decembru se bodo tako godbeniki kot mažorete predstavili vsak na svojem Še posebej mažoretno tekmovanje bo tako za njih kot za naše mesto pomembnega značaja. Odvijalo se bo namreč kar pri nas, v Laškem.

Godbeniki se že vse od meseca decembra pripravljajo na državno tekmovanje v koncertni težavnostni stopnji, ki bo letos potekalo v Lendavi. Tekmovanja se vsako leto udeležijo godbe in orkestri iz vse Slovenije, ki ljubezen do glasbe prikažejo tudi na tekmovalni ravni. Tekmovanje je za godbenike, ki bodo nastopili v najvišji težavnostni kategoriji, posebnega pomena, saj so na zadnji tovrstni prireditvi, ki so jo organizirali leta 2012 v Laškem, osvojili srebrno plaketo. Vaje pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Gašperja Salobirja potekajo v pozitivnem vzdušju, kar je še posebej pomembno za zavzetost in dobro pripravljenost članov orkestra.

Na državno tekmovanje pa se pripravljajo tudi Mažorete Laško, ki kot ustanovne članice Mažoretne zveze Slovenije pripravljajo in organizirajo tretje odprto državno prvenstvo. Tekmovanje, ki bo prav tako kakor evropsko tekmovanje potekalo pri nas, v Laškem, bo zaradi napetosti in plesnega spektakla za vse udeležence in gledalce velik spektakel. Udeležilo se ga bo kar 20 klubov iz cele Slovenije, skupno pa se bo predstavilo preko 800 mažoret različnih starostnih skupin. 13. in 14. maja boste v športni dvorani Tri lilije lahko v obeh tekmovalnih dnevih priča pestremu programu. V soboto bodo gledalci lahko uživali v vragolijah solo točk in v kategoriji tekmovalnih parov, hkrati pa se bodo žiriji in občinstvu predstavile tudi najmlajše članice v kategorijah prvi in »cici« korak. V nedeljo bo spektaklu dodalo piko na i tekmovanje skupin v paradi in koreografijah s palico ter »pom-pomi«.

Pri organizaciji tekmovanja sodeluje celotno društvo, hkrati pa je to odlično dopolnilo k turistični ponudbi kraja in občine, saj pričakujemo veliko število obiskovalcev iz celotne Slovenije, veseli pa bomo tudi obiskovalcev, ki uživajo v plesu in jim morda sama mažoretna dejavnost ni tako poznana. Dogodek bo obenem odlična priložnost predstavitve plesa mlajšim dekletom, ki bodo nekoč s ponosom lahko zastopale barve ene najuspešnejših mažoretnih skupin v Sloveniji in Evropi.

Tekom celotnega tekmovanja bo poskrbljeno tudi za samo občinstvo. Za vse, ki se boste tekmovanja udeležili kot gledalci, bo namreč STIK Laško organiziral vodene oglede Pivovarne Laško. Veseli smo podpore občine in vseh ostalih, ki bodo kakorkoli pripomogli pri organizaciji, hkrati pa računamo na vas, da se v čim večjem številu udeležite tekmovanja, saj je za nas največja nagrada podpora domačih gledalcev s tribune!

Laško bo letos tudi ponosni gostitelj evropskega mažoretnega tekmovanja, ki ga organizira Mažoretna zveza Slovenije, skupaj s soorganizatorjem – STIK-om Laško. Tekmovanje bo potekalo od 7. do 10. septembra v športni dvorani Tri lilije. Tako otvoritev kot zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov bosta potekali na Aškerčevem trgu, s čimer bodo mažorete popestrile dogajanje v samem mestnem jedru. Na tekmovanju pričakujemo več kot 1200 udeležencev in več kot 1500 obiskovalcev, kar je dokaz za veliko zanimanje in razvoj tega športa.

Da je društvo letos še kako dejavno pa priča tudi 20 let delovanja bobnarske skupine v Laškem. Člani bobnarske skupine uspešno izvajajo edinstvene show-e tako po Sloveniji in tujini o čemer priča podatek, da je za njimi v preteklem letu več kot 40 nastopov. Ponašajo se lahko z odmevnimi nastopi, v zadnjem obdobju pa so bili še posebej aktivni in se udeležili treh zanimivih projektov. Predstavili so se na 11. mednarodnem festivalu tolkalnih skupin BUMfest v Žalcu, kjer so predstavili dve novi skladbi in poželi velik aplavz. Na povabilo lanskoletne zmagovalke za pesem Evrovizije, Manuelle, so nato konec februarja nastopili v uvodni točki finalnega izbora EMA 2017. Poskrbeli so za presenečenje v akustični izvedbi njene zmagovalne pesmi »Blue and Red«. V mesecu marcu pa so sodelovali na edinstvenem modnem spektaklu 11. dimenzija v organizaciji City centra Celje, kjer so nastopili kar štirikrat. Njihove nastope je spremljala vrsta svetlobnih in vizualnih učinkov, ki so bili prava paša za oči. Redne vaje so se obrestovale, omenjeni projekti pa so jim dali dodaten zagon za nadaljnje delo in nove podvige. Poleg tradicionalne udeležbe na festivalu Pivo in cvetje pripravljajo letos še eno presenečenje, ki pa naj za enkrat ostane še skrivnost.

V mesecu maju se odvija Teden ljubiteljske kulture in naše društvo bo v tem tednu še posebej aktivno. Vsekakor glasba in ples sama zase nista tako edinstvena. Največjo vrednost pridobita šele s poslušalci in gledalci. Godbeniki, mažorete in bobnarska skupina se med svojimi lovorikami in dosežki lahko pohvalijo tudi z najboljšo publiko, za katero upajo, da jo v takšnem in še večjem številu ohranijo še naprej!

Špela Medvešek, Enej Kirn